Google Lens ќе може да се користи на сите Android уреди

Google Lens е алатка која ви овозможува да скенирате различни објекти со камерата и да добиете различни информации за нив. На пример, можеме да разбереме каков вид е одредено растение или да научиме повеќе за архитектонски објекти и многу повеќе. Google Lens нуди и опција да снимите визит-карта и смартфонот автоматски да создаде контакт во вашата листа со релевантни информации, Досега, сепак оваа корисна функционалност беше достапна само за уредите Pixel.

Google планираат да го отстранат ова ограничување и веќе почнаа да шират надградба, која ќе им овозможи на сите сопственици на смартфони со Аndroid да користат Lens. За да го направите тоа, неопходно е да ја инсталирате најновата верзија на апликацијата Google Photos, информира TheVerge. Компанијата појасни дека кај некои модели на производителите функцијата ќе може да се активира и од услугата Google Assistant, откако интеграцијата ќе биде факт до „неколку недели“. Исто така се очекува и iOS верзија на Google Lens.

Новата функција користи алгоритми со машинско учење, за да препознава и разбира што гледа пред себе и да обезбедува најнови информации за самите објекти. Оваа функција е исто така погодна за скенирање постери, насловни на книги и албуми. Ако сакате да проверите дали Google Lens е достапен за вас, треба да ги отворите Google Photos и да кликнете на фотографија. Во средишниот дел на сликата треба да има нова Google Lens икона од која можете да дознаете повеќе за објектот што сте го снимале.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

18 + thirteen =